Historie konzumace kozího mléka.

Kozí mléko se začalo stávat součástí lidské stravy při domestikaci zvířat v oblasti Blízkého východu v neolitu, v době 10000 až 8000 let před naším letopočtem kozy a jiná zvířata byla chována z počátku na maso. V Evropě, severní Africe a západní Asii po roce 5000 před naším letopočtem začal převládat kočovně pastevecký a zemědělský způsob života. Ve východní a jihovýchodní Asii, Americe a Austrálii zůstali lidé především lovci a sběrači a konzumace mléka nebyla příliš rozšířená.

Konzumace kozího mléka není pravděpodobně tolik rozšířená jako konzumace kravského mléka, protože kozy mají nižší dojivost a jsou mnohem náchylnější na kvalitu stravy než krávy. Dojivost kozy se obvykle pohybuje mezi 2,7 až 3,6l za den. Kozí mléko není třeba homogenizovat, protože kapénky jeho tuku jsou malé a dobře emulgované a při skladovaní se tedy na mléce netvoří tzv. smetanová zátka. V současnosti se kozí mléko konzumuje převážně pasterizované a nebo ve formě kozích mléčných výrobků (másla, jogurtů, sýrů).

Složení kozího mléka.

Obsah jednotlivých složek kozího mléka závisí na druhu kozy, fázi laktace, klimatu a počasí a silně také na složení krmiva. Kozí mléko má velmi mnoho genetických variant struktury bílkovin, nejvíce rozdílů je ve struktuře alfa-s1-kaseinu.

  • mléčný tuk: je nositelem chuti mléka a za specifickou chuť a aroma kozího mléka mohou hlavně mastné kyseliny s krátkým a středně dlouhým řetězcem, složení a obsah tuku se liší podle druhu kozy, způsobu chovu, podávaného krmiva, míry laktace a dalších podmínek, obsah tuku se v kozím mléce pohybuje mezi 3,5 a 4,5%.
  • voda: kozí mléko jí obsahuje přibližně 88 až 89%
  • minerální látky: tvoří přibližně 0,8% kozího mléka – vápník (přibližně 100 mg/l), fosfor, draslík, hořčík, sodík, chlór, selen, měď a velmi malé množství železa

Když opomeneme častou alergii na kravské mléko, jsou zde i další výhody. Kozí mléko je lépe stravitelné a mnohem méně zahleňuje organismus. Má vyšší obsah nenasycených mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na odolnost organismu a zdravé vlasy a kůži. Příznivý vliv má i na kosti, zuby, oči díky vyššímu obsahu fosforu, vápníku, vit. D, fluoru a riboflavinu.

 

Syrovátka a její účinky na kožní nemoci

Staří léčitelé znali blahodárný účinek syrovátky na různé typy kožních onemocnění. V lidovém léčitelství patřila syrovátka i další mléčné výrobky k produktům velmi ceněným při léčbě různých typů dermatitid.

Egyptská královna Kleopatra, která si dopřávala koupele v mléce, zřejmě dobře věděla, co mléko umí, a do jisté míry předběhla dobu. Syrovátku používaly na léčení kožních problémů již naše babičky. Syrovátka je odjakživa ceněna pro své pozitivní účinky na lidské zdraví.

Léčivé syrovátkové koupele

Koupele v syrovátce mají někdy vynikající účinky u dětských pacientů s kožními problémy. Syrovátka se užívá pouze zevně, ve formě koupelí. Syrovátka musí být a zůstat stále naprosto čistá. Jakmile se jen trochu změní její vůně, nelze ji již použít. Koupele v syrovátce tvoří vhodnou doplňkovou terapií bez vedlejších účinků.

Tato tekutina takřka neobsahuje tuky a soli, na druhé straně však obsahuje množství kvalitních bílkovin, ve vodě rozpustné vitamíny: B1, B2, B12, B6, E, C, dále minerály: hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek, niacin, biotin, kyselinu listovou a panthotelovou. Draslík má na starosti zbavení organismu škodlivých látek a zajistí, aby bylo v buňkách přítomno dostatečné množství tekutin. Má také jedinečný efekt při celulitidě. Bílkoviny obsažené v syrovátce jsou snadno stravitelné a podílí se na stavbě svalů. Syrovátka je velmi důležitá také pro metabolismus, neboť čistí střeva a podporuje tvorbu střevní flóry.

Syrovátla z kozího mléka se používá nejen pro léčebné, ale rovněž pro kosmetické účely. Zábaly s kozí syrovátkou v kombinaci s kozí kosmetikou přinesly překvapivé výsledky také u lidí trpících lupénkou. Pokožka na postižených místech zvláčněla, vyhladila se a dostala lehce narůžovělou barvu. Mléčná a citronová kyselina příznivě působí na kapilární krevní cesty iregulaci látkové výměny a zvyšují odolnost kůže. Podporují obnovu kožního ochranného filmu a přispívají ke stabilizaci jeho pH. Aktivují regenerační procesy stárnoucí kůže a kůže poškozené narušeným životním prostředím.

Proteiny obsažené v syrovátce mohou mít antimikrobiální a antirakovinový efekt. Syrovátka má mnoho účinků.

  • Detoxikuje organismus a odvádí z těla škodlivé látky.
  • Zrychluje metabolismus.
  • Pomáhá při hubnutí.
  • Je nízkokalorická.
  • Podporuje fungování ledvin, není ale vhodné, pokud máte ledvinová onemocnění.
  • Pomáhá snižovat cholesterol.
  • Podporuje trávení.
  • Má dobrý vliv na střevní mikroflóru.
  • Působí proti vzniku zánětů žaludku a střev.
  • Dodává organismu důležité vitamíny a minerální látky.
  • Má protizánětlivé účinky.
  • Zasytí a působí proti hladu.
  • Syrovátkové proteiny jsou vhodné pro sportovce.
  • Má dobrý vliv na celulitidu.
  • Pomáhá na lupenku, ekzémy a akné.
  • Prokrvuje a vyhlazuje pleť a pokožku

Smí se užívat i v těhotenství, ale není vhodná pro děti do 3 let. Dále nachází své využití i v kuchyni. Stačí ji použit místo mléka v klasických receptech a dají se najít i speciální recepty právě se syrovátkou.

Naše produkty z kozího mléka

Nejběžnějším výrobkem z kozího mléka jsou čerstvé sýry. Díky své jemné chuti a vůni jsou považovány za delikatesu. Kozí sýr je výborný pro studené servírování, ať už v čerstvém zeleninovém salátu, k přípravě pomazánek nebo jen jako mlsání pro návštěvy.

sýry tvrdé sýry 001-1

Výborné jsou naše různé chuťové varianty např. s medvědím česnekem, bylinkami, chilli,  atd. Skvěle se sýr hodí i pro teplou kuchyni. Vynikající je např. na grilu, do těstovin a k masu.

Dalším našim vynikajícím produktem jsou jogurty z kozího mléka. Vyrabíme jogurty čisté přírodní nebo ochucené domácími marmeládami. Pro zdravou snídani a skvělý start dne jsou výbornou volbou.

tvrdý sýr

Jako největší delikatesu pro Vás vyrábíme skvělý zrající sýr typu gouda. Sýr je 100% z kozího mléka a zraje u nás 3 měsíce. Výborně se hodí jako doplněk k posezení s přáteli a lahvi vína.